В понеделник биткойнът се върна до положителна територия след спада, регистриран през изминалата седмица.

Припомняме, че курсът на биткойна падна до 32 982.11 долара, или най-ниската му точка от юли, според Coin Metrics, но най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се повиши с 5.6% в следобедната търговия до 37 183.25 долара, тъй като по-широките сделки обърнаха курса и денят завърши с по-високи стойности. По-рано по време на сесията Dow падна с цели 1115 пункта, а S&P 500 за кратко попадна в територия на корекция.

В същото време Етериум падна до 2176.41 долара, или най-ниското си ниво от юли според Coin Metrics. Последното му повишение беше с 1.1% до 2444.85 долара. Биткойн и етериум са с около 45% и 49% по-ниски от съответните им върхове за всички времена.

Криптовалутите се движат в тандем с акциите, които от началото на годината продължават да падат и току-що излязоха от най-лошата си седмица през последните две години. Докато се подготвят за по-строга парична политика от Федералният резерв, инвеститорите дори продават рискови активи като технологични акции.

„Възможно е макроикономическите опасения, като реакцията на Федералния резерв към инфлацията, да са улеснили по-голяма активност за намаляване на риска като цяло“, каза Ютика Чоу, ръководител на търговията с извънборсови опции в Kraken. „Последният спад на цените, съчетан с висока волатилност, може да доведе до по-нататъшни продажби, тъй като участниците се стремят да намалят риска.“

Инвеститорите също оценяват въздействието на по-нататъшното регулиране върху пазара на криптовалути. Миналата седмица Централната банка на Русия предложи да се забрани използването и копаенето на криптовалути.

Предвид текущите пазарни настроения биткойнът вероятно ще се задържи в диапазона от 30 000-32 000 долара според Виджай Айяр, вицепрезидент на Luno за корпоративно развитие и международна експанзия. Ако криптовалутата издържи над 30 000 долара за една седмица, може да има база, формирана на тези нива, преди пазарът да се повиши. Въпреки това може да мине известно време пазарът да стане възходящ, като се има предвид липсата на доверие в целия спектър, добавя той.

Няколко други анализатори потвърдиха, че очакват 30 000 долара като следващото ниво на стойността на криптовалутата, която да задържи. Анализаторът Джон Роке от 22V Research обаче каза, че биткойнът може да падне още повече. Той също така използва 30 000 долара като цел, но отбеляза, че средният „исторически мечи пазар“ за биткойни е намалял със 78%.

Инвеститорите също се борят с нарастващата инфлация. Поддръжниците на биткойн отдавна твърдят, че дигиталната монета е защита срещу инфлацията, но тази теория не сработи за много от по-новите инвеститори. Откато институционалният интерес към биткойна се засили миналата година, има повече краткосрочни инвеститори на крипто пазара от всякога. Анализаторите заявиха, че има опасения, че по-агресивната политика на Федералния резерв на САЩ също може да разклати стабилността на крипто пазара.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Русия с драконовски мерки срещу добива и използването на криптовалути