Ако някога сте използвали Venmo, Robinhood, Coinbase, American Express или друго финансово приложение, е напълно възможно някой да ви дължи пари. Общото между тях е компанията Plaid, която е била наета, за да свърже съответното приложение с вашата банкова сметка. Но срещу Plaid е било повдигнато групово дело, че е събрала повече финансови данни, отколкото е необходимо, а като допълнение е използвала измама за това. Твърди се, че от Plaid са получили „повече финансови данни, отколкото са били необходими“, и са създали страници за вход, които измамно имитират тези на собствената банкова сметка на потребителя, но подават идентификационните данни директно на себе си. От своя страна Plaid отрече каквито и да било неправомерни действия и твърди, че разчита на прозрачност при своите практики. Въпреки че отрича обвиненията, компанията се съгласи на извънсъдебно споразумение.

В резултат на това ще плати 58 милиона долара на всички онези потребители, които са свързали банкова сметка с някое от 5500-те клиентски приложения на Plaid, които включват популярни услуги като American Express, Venmo, Robinhood, Coinbase и Betterment.

За да проверите дали сте използвали такова приложение, можете да посетите тази страница.

Това се отнася за американски банкови сметки, свързани с приложенията в периода 1 януари 2013 г. и 19 ноември 2021 г. Имайте предвид, че сумата ще стане платима след окончателната присъда, както и факта, че за толкова голям период от време са се натрупвали доста потребители. Късмет!

Снимки: Unsplash

Виж още: Американските атлети в Пекин няма да ползват личните си телефони заради подслушване