2016-а бе година на силни женски персонажи в много филми - или поне така си мислихме. От Харли Куин до Джин Ерсо, годината ни предложи поредица от кинохитове с динамични и атрактивни дами в главните роли. Очакванията бяха високи, но Холивуд не ги оправда.

Оказва се, че и през миналата година силните дами героини са отстъпвали място на своите партньори от силния пол, когато става въпрос за светлините на прожекторите. От десетте най-печеливши филма на 2016 г. на жени се падат едва 27 процента от репликите. Един-единствен филм е достигнал паритет в изказванията на двата пола.

Любопитната статистика идва от Амбър Томас, която е социолог и обича да събира и обработва данни, които често водят до интересни изводи.

Дори Rogue One, където има силно женско присъствие, не е изключение. Там Фелисити Джоунс има 76 процента от всички женски реплики и въпреки това е на второ място след партньора си Диего Луна. Говорейки за Star Wars, The Last Jedi е официалното име нa следващия епизод от космическата опера.

Виж още: Режисьорът на Suicide Squad иска да се върне във времето, за да промени всичко по филма

Тагове: