Дългоочакваната функция App Tracking Transparency стана налична за iPhone и iPad преди дни с излизането на iOS 14.5 и сега потребителите вече имат опцията да откажат да бъдат следени от чужди приложения. Сега анализ на маркетинговата компания AppFigures разкрива първата статистика за възприемането на новата функция.

Според анализа около 10 000 приложения в App Store вече са ъпдейтнати с поддръжка на АТТ опцията, въведена с последния iOS ъпдейт. Любопитно е, че повече от 20 процента от тези приложения са игри, а на далечното място с 6 процента са приложенията за продуктивност, следвани от тези за развлечения и новини.

Анализаторите вярват, че малко повече от половината потребители засега не се възползват от новата опция. Причина за това е както фактът, че някои разработчици не обясняват добре как ще бъдат следени потребителите, така и това, че вече се появиха първите приложения, които умишлено се опитват да заблудят потребителите и да ги накарат да кликнат на бутона Allow.

„Благодарим ви, че сте фенове на приложението! За да продължите да ни подкрепяте, натиснете Allow“, гласи съобщение в една игра. Подобна практика не е позволена съгласно регулациите на App Store, но очевидно някои разработчици нямат проблем да нарушат правилата.

Откакто iOS 14.5 донесе функцията, компании като Facebook и Alibaba се оплакаха от АТТ опцията и сега ще търсят начин да запазят своите приходи, докато все повече потребители актуализират своите iOS устройства.  

Снимка: 9to5mac

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви