Американските военни движения в Сирия бяха разкрити от информация за местоположението, която може да се закупи от приложения за смартфони, се казва в нов доклад. Това включва достатъчно информация за идентифициране на местоположението на недекларирана американска военна база в страната. Чувствителната информация за локацията е събрана от игрите и приложенията за времето и запознанства на телефоните на американски войници и изглежда включва специален оперативен персонал с тайно назначение.

Авторитетният ежедневник Wall Street Journal заявява, че нарушението на сигурността е излязло наяве, когато американски подизпълнител започва да работи върху софтуер, който се надява да позволи на САЩ да проследят движенията на сирийските бежанци.

Компанията PlanetRisk предоставя на WSJ достъп до исторически данни в райони, където армията на САЩ вече не действа, позволявайки на вестника да потвърди твърденията. Така той проследява движенията на хора, които изглежда са били американски специални оператори и друг военен персонал, точно както прави това PlanetRisk. Въпреки че компанията съобщава за проблема на американски служители, известно е, че други фирми събират същата информация - включително брокери на данни, продаващи на всеки, който има пари в брой, за да плати за това, и чуждестранни клиенти.

Оттогава САЩ са взели някои предпазни мерки, като например да забранят използването на TikTok на чувствителни места, но огромният брой приложения, които събират данни за местоположението, прави цялостно решение почти невъзможно, без изобщо да забраняват на американските сили в чужбина да използват лични смартфони. Като се има предвид, че военният персонал може да отсъства продължително време и да разчита на приложенията, за да поддържа връзка със семейството и приятелите си у дома, това би било драконовски подход.

Демократът от Сената на САЩ Рон Уайдън работи по законодателство, което да ограничи продажбата на данни от САЩ на чужди държави. Лесната търговска наличност на такива данни би направила изключително трудно определянето на крайния купувач и неговите мотиви.

Не за първи път се установява, че наличните в търговската мрежа данни за местоположение от приложения създават рискове за американската военна сигурност.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15