Нов патентен иск срещу Apple заплашва да наруши продажбите на умния Apple Watch. Базираната в щата Мичиган компания Omni MedSci твърди, че нейна технология е използвана без разрешение в сензора за сърдечната дейност на джаджата.

Според Omni MedSci нейни представители са се срещнали с хора на Apple няколко пъти между 2014 г. и 2016 г., дискутирайки партньорство и лицензиране на технологията. Гигантът обаче явно е прекратил диалога без споразумение и скоро след това е включил в часовника технология, която иначе е покрита от патентите на Omni MedSci.

Нещата обаче никога не са толкова прости.

Искът е заведен от Източния окръжен съд на Тексас, който е известен с положителното си отношение към нарушените патенти, и вероятно Apple си има работа с т.нар. патентен трол. Мохамед Ислам, собственик на Omni MedSci, има репутация на човек, който колекционира патенти - шестте му компании имат над 150 патента. Той дори чете университетски курс за придобиване на патенти.

"Има начин да придобиеш патент и начин да придобиеш патент така, че да издържи в съда. Това е изкуство", е цитиран да казва той.

Явно в случая с Apple Watch именно съдът ще трябва да бъде заключителната инстанция в спора има ли нарушен патент или не.

Още от Tech