Плановете на Apple да изисква повечето служители да се върнат в офиса за поне три дни от седмицата може да не отразяват новата реалност, твърдят учени.

Според тях тенденцията, която принуди хората да работят на пълен работен ден от разстояние, сега може да е необратима.

Миналия месец Apple обяви планове за хибридно работно споразумение за своите служители, при което се изисква те да работят в офиса три (фиксирани) дни в седмицата.

Въпреки че това представлява значителна промяна за компания, която бе поставила толкова силен акцент върху неформалните мрежи в офиса, някои служители вече са изразили недоволство от това, намеквайки, че този ход би породил вълна от напускащи, които да мигрират към други технологични компании, които са доволни от дистанционното управление на пълен работен ден за работещите.

В доклад на BBC се казва, че според учените бизнесът може вече да не е в състояние да настоява за работа в офиса.

"Бизнесът се изправя пред неудобна реалност: нуждите и предпочитанията на служителите се променят. Мнозина вече не са готови да се върнат към начина на работа, който е бил конвенционален преди пандемията. Ако бъдат притиснати да направят точно това, милиони вместо това ще изберат да напуснат."

Тази тенденция набра толкова много инерция, че сега учените говорят за фундаментална промяна в динамиката на властта от работодателите към работниците. Ако фирмите искат да запазят лоялните си таланти, необходими за поддържане на конкурентоспособност, те трябва да се вслушат в нуждите на пазара на труда и да се адаптират бързо.


В някои случаи това е въпрос на лични предпочитания. Служителите са установили, че са или повече, или еднакво продуктивни вкъщи, и предпочитат по-добрия баланс между професионалния и личния живот.

Този аргумент се подкрепя от проучване на PWC, което установява, че много служители са готови да приемат намалено заплащане или по-малко престижни роли в замяна на по-голяма гъвкавост. Значителна част от тях планират да останат у дома и да се налага да посещават офиса си само от време на време.

"Двадесет и два процента от служителите ни казаха, че обмислят или планират да се преместят на повече от 80 км от местоположението на основния офис постоянно или временно. Освен това 12% вече са предприели подобен ход от началото на пандемията."

Снимка: 9to5mac

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността