Учените в Германия твърдят, че са разкрили причината за редките кръвни съсиреци, свързани с ваксините за коронавирус на Oxford/AstraZeneca и Johnson & Johnson, и смятат, че инжекциите могат да бъдат променени, за да спрат реакцията.

Ролф Маршалек, професор от университета във Франкфурт, който провежда проучвания за рядкото състояние от март, казва, че изследванията му показват, че проблемът е свързан с аденовирусните вектори, които и двете ваксини използват, за да доставят генетичните инструкции за протеина на шипа на Sars-Cov-2 вируса в тялото.

Механизмът за доставяне означава, че ваксините изпращат ДНК генните последователности на протеина в клетъчното ядро, а не в цитозолната течност, намираща се вътре в клетката, където вирусът обикновено произвежда протеини, казват проф. Маршалек и други учени.

Веднъж попаднали в клетъчното ядро, някои части от протеина се сливат или разделят, създавайки мутантни версии, които не могат да се свържат с клетъчната мембрана, където се извършва важната имунизация. Вместо това плаващите мутантни протеини се секретират от клетките в тялото, предизвиквайки образуването на кръвни съсиреци при приблизително един на 100 000 души, според теорията на проф. Маршалек.

За разлика от тях ваксините, базирани на иРНК, като тези, разработени от BioNTech/Pfizer и Moderna, доставят генетичния материал на шипа до клетъчната течност и той никога не навлиза в ядрото.

"Когато тези вирусни гени са в ядрото, те могат да създадат някои проблеми", казва проф. Маршалек пред Financial Times.

Редката реакция на съсирване на кръвта, която наруши разпространението на ваксините на AstraZeneca и J&J в световен мащаб, е регистрирана при 309 от 33-те милиона души, получили ваксината на AstraZeneca във Великобритания, причинявайки 56 смъртни случая. В Европа най-малко 142 души са имали кръвни съсиреци от 16 милиона получатели на ваксината.

В отговор на това, използването на AstraZeneca е ограничено или спряно в повече от дузина държави. J&J започна разпространението на ваксината си в Европа с предупреждение на етикета си през април след кратко забавяне поради опасенията.

Но проф. Маршалек вярва, че има директен „изход“, ако разработчиците на ваксини могат да модифицират генната последователност, която кодира протеина на шипа, за да предотврати неговото разделяне.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт