Проучване сред 338 бизнес лидери установи, че скоростта на развитие на ИТ проектите се е увеличила значително след старта на коронавирус пандемията, а повечето от тези инвестиции са базирани колкото на добре обмислена стратегия, толкова и на сляпа вяра.

Проучването, извършено от Harvard Business Review, показва скок с 82 процента в инвестициите в дигитални инициативи като резултат от бушуващата пандемия. Въпреки голямата важност на този бизнес, половината от анкетираните признават, че измерват тяхната стойност или на парче или изобщо не я обмислят. Този сляп оптимизъм се изповядва и от 38 процента, които признават, че не разполагат с необходимата информация за правенето на такива важни инвестиционни решения.

От положителна гледна точка, 67 процента от инвеститорите са уверени, че могат да вземат навременни решения за технологичните разходи в отговор на променящите се пазарни условия. Като цяло обаче липсата на достатъчна информация продължава да бъде проблем, което е малко иронично за индустрия, базирана върху информационния поток. Като най-голямо предизвикателство на бъдещето лидерите оценяват напасването между ИТ и останалия бизнес. Все повече компании осъзнават колко зависят от ИТ услугите във времето на пандемия и в резултат технологичните решения имат по-дълбоко влияние върху способността на всяка една организация да остане конкурентоспособна. Видно е обаче, че компаниите, инвестирали повече в ИТ, не само са излезли от пандемията с по-малки щети, но и сега жънат по-висока възвръщаемост при възстановяването на глобалната икономика.


Снимка: Pikrepo

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно