Първото емоджи е създадено през 1998 година от японски дизайнер, който работи по мобилна интернет платформа. Вдъхновен от неща като прогнозата за времето и уличните знаци, които използват прости, но разпознаваеми символи, той решава да възприеме този подход. Така се ражда първият комплект емоджита, състоящ се от 176 иконки с резолюция 12 х 12 пиксела.

Преди точно десет години и отново в Япония емоджитата дебютират за пръв път на iPhone. На 21 ноември 2008 г. Apple пуска iOS 2.2, която съдържа първите вградени в клавиатурата емоджи. Въпреки че ъпдейтът е глобален, веселите иконки са налични само в Япония. Популярността им обаче се разраства бързо и се появят приложения, които отключват клавиатурата за потребители от други страни.

През 2010 г. емоджитата са преведени на Unicode, което ги прави универсално достъпни и разпознаваеми между различни устройства, оператори и операционни системи. През 2015 г. емоджи клавиатурата става активирана по подразбиране за всички потребители на Apple и това я превръща в най-популярната в света.

За цялото това време Apple прави множество промени и от 471 емоджита през 2008 г. днес те са 2776.

Тагове: