Темповете на развитие на интернет инфраструктурата са такива, че поставените преди само десетилетие рекорди за скорост днес изглеждат направо жалки. Учени от японския Национален институт за информация и комуникационни технологии поставиха нов рекорд за пренос на данни със скорост от 319 Tbps. За сравнение това е почти два пъти повече от предишния рекорд от 179 Tbps, който екип от английски и японски учени постави през август 2020 г.

Новото постижение става възможно чрез ъпгрейд на практически всеки един елемент от инсталацията. Така например оптичната линия този път има четири ядра вместо едно, а за засилване силата на лазера са използвани редки земни материали. Въпреки че тестът е проведен в лаборатория, оптичната връзка осигурява пренос на данни до симулиране на дистанция от близо 3000 км без загуба на скорост и качество на сигнала.

Както при много подобни експерименти, ще мине доста време, преди тези резултати да имат някакво реално приложение. Въпреки че 3-ядрената оптична връзка би могла да работи със съществуващи мрежи, подобна система ще бъде изключително скъпа. Най-вероятно за пръв път ще я видим в някакви големи мрежови проекти, където капацитетът е по-важен от цената.

Все пак учените се надяват, че новото поколение оптика може да направи бъдещата 6G връзка по-бърза и достъпна.    

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега