През 2013 г. Европейската комисия поръчва специално прочуване на стойност 360 000 евро, което да анализира как пиратството влияе на продажбите на видеоигри, книги, музика и филми в ЕС. За добро или зло, с изключение на една специално подбрана част от него, това проучване никога не вижда бял свят.

Вероятната причина за това е, че резултатите от него са, че не съществуват доказателства за връзката между пиратството и продажбите на продукти с авторски права. Нещо повече, в случая с видеоигрите пиратството може би дори помага за по-добри продажби.

Проведено от холандската организация Ecorys, проучването можеше да бъде загубено завинаги, ако не бяха усилията на евродепутатката Джулия Реда. През юли 2017 г. тя търси достъп до него, позовавайки се на правото на свободна информация. След два опита да я отклони Комисията най-сетне отваря документа.

А какво е заключението?

"С изключение на пуснати наскоро хитови филми не съществува доказателство в подкрепа на разбирането, че онлайн пиратството вреди на продажбите", пише Реда в своя блог.