Норвегия ще се превърне в първата държава в света, която ще се откаже от FM радиото изцяло. Това ще се случи на 11 януари 2017 г., съобщава Radio.no.

Норвегия планира да премине към Digital Audio Broadcasting (DAB), превръщайки го в национален стандарт. Изявлението е публикувано от Министерството на културата, което потвърждава датата за изключване на FM излъчването, която е била предложена от правителството на Норвегия през 2011 г.

Правителството е определило, че страната е способна да отговори на всички изисквания, необходими за плавен преход към DAB.  "Слушателите ще имат достъп до по-разнообразно и плуралистично радио съдържание и ще могат да се насладят на по-добро качество на звука и нови функционалности", се казва в изявлението на министъра на културата Торхилд Уидвей. "Дигитализацията ще подобри значително системата за аварийна готовност, ще засили конкуренция и ще предложи нови възможности за иновации и развитие."

DAB в момента предлага 22 национални канала, за разлика от 5 за FM, и има капацитет да хоства 20 повече. Друга причина за преминаване към DAB са разходите. Излъчването на радио канали, чрез FM е осем пъти по-скъпо в сравнение с DAB, се твърди в доклади на министерството.

DAB се предлага в Норвегия от 1995 г. насам, а DAB+ е осъвременена форма на DAB, която бе представена през 2007 г. По данни на Министерството на културата на Норвегия радиостанциите ще могат да избират между DAB и DAB+ трансмисии, въпреки че вероятно до 2017 г. най-широко ще се използва DAB+.

Няколко други страни в Европа и Югоизточна Азия също обмислят национален преход към DAB, но никоя друга държава не е потвърдила своя график.

 

Прочетете още: Вижте страхотните нови банкноти в Норвегия