Има една сериозна причина, поради която на този етап все още не виждаме невронни мрежи в мобилните ни устройства - мощността. Много от тези системи за изкуствен интелект изискват многоядрени процесори, за да функционират, което просто не е практично за един смартфон или умен часовник.

MIT обаче има решение на проблема.

Технологичният институт обяви Eyeriss - един необикновен чип, който обещава, че ще може да подкара невронни мрежи дори на устройства със скромни хардуерни параметри. Въпреки че самият чип има 168 ядра, той консумира 10 пъти по-малко енергия от графичните процесори, които може да откриете в един смартфон днес. С други думи, ако Eyeriss бъде вграден в мобилно устройство, няма защо да се тревожите, че ще унищожи батерията ви за минути.

Трикът във функционирането на Eyeriss е, че всяко ядро има собствена памет и компресира данните, когато не е активно. Така дейността е сведена до минимум, а съседните ядра могат да общуват помежду си, без да им се налага да "говорят" с централната памет. Засега все още не се знае кога можем да очакваме Eyeriss в продукт, който може да си купите на пазара, но потенциалното влияние на чипа върху мобилните устройства и технологии може наистина да бъде огромно.

Виж още: Apple работи по безжична технология за зареждане в бъдещите iPhone и iPad устройства?