Водещи световни технологични компании, сред които Tesla Motors и SpaceX на Илон Мъск, PayPal и Amazon Web Services, инвестираха около 1 милиард долара в нов проект за създаването на изкуствен интелект, наречен Open AI. Неговата задача е да се сътвори ИИ с „човешко лице“ в отговор на засилващите се опасения за това, че изкуственият интелект може да стане заплаха за човечеството.

 

В изявление на официалния сайт на Open AI се казва, че проектът има за цел създаването на изкуствен интелект, който ще действа, изхождайки от хуманна гледна точка, като проектът няма да бъде ограничен в този смисъл от необходимостта за финансови постъпления и някакви комерсиални интереси.

 

Трудно е да си представим доколко ИИ, функциониращ на нивото на човешкия интелект, може да бъде полезен на обществото и колко вреда може да нанесе, ако бъде разработен и използван неправилно“, казват инициаторите на проекта. Според тях ИИ трябва да бъде надарен със свободна воля, подобна на човешката, но разпростираща се до такива предели, в които не може да причини вреда на никого. Принципната позиция на създателите на проекта е в това, че всички разработки, открития и регистрирани патенти ще бъдат дадени на обществото за безвъзмездно използване. Проектът предполага сътрудничество с други изследователски групи в режим на открита колаборация. Този подход ще позволи ИИ технологиите да бъдат достъпни за всички и да се предотврати съсредоточаването им в ръцете на големите корпорации и държавни структури, които гледат единствено собствените си интереси.

Изкуствен интелект: край или ново начало?