Модулните смартфони са мечта за много потребители и производители на оригинално оборудване, но само малцина са пускали такива устройства. Сега, според нова заявка на патент, Xiaomi може да е най-новата компания, която предвижда модулно устройство.

Патентът, подаден от Xiaomi до американското патентно ведомство, предвижда смартфон с три различни части. Във всеки модул се помещава различна част от смартфона и се свързва помежду си чрез плъзгаща се релсова система. Масивът на камерата и ключовите платки са разположени в горния модул, докато батерията е в средния модул. Долният модул разполага с портове и високоговорител и допълва традиционната форма на смартфона. Поне два от тези модули съдържат основния дисплей. Устройството изглежда като традиционен смартфон с минимални "шевове", когато и трите части са свързани.

Модулните смартфони не са нови, но нито един от тях не е оказал трайно въздействие върху дизайна на смартфона.

Преди около седем години с Project Ara Google предположи, че модулните смартфони може да имат място в бъдещето, но в крайна сметка проектът беше изоставен. По-практичните примери включват LG G5, който позволи на потребителите да поставят допълнителни модули от долния край на телефона. Съвсем наскоро Fairphone 3 показа как модулният дизайн може да бъде от полза за ремонтите и дълголетието на устройството. Системата Moto Mods на Motorola е може би най-големият успех в това пространство, позволявайки на потребителите лесно да добавят допълнителни задни панели, които добавят функционалност. Важното е, че телефоните на Motorola бяха напълно работещи дори без частите да са прикрепени една за друга.

Патентът на Xiaomi не гарантира бъдещ модулен смартфон от фирмата. Компанията редовно предявява претенции към нови проекти, както е показано от предишни патенти. Дизайнът обаче има някои достойнства. Това ще създаде лесно надграждаема смартфон система, която позволява на потребителите да добавят по-способни камери и SoC модули, без да купуват изцяло нови устройства. Патентът предлага нещо подобно, като на дисплея са показани вертикални модули за камери и квадратни модули за камера. Разбира се, дизайнът има своите недостатъци. За да замените модула на камерата, ще трябва да замените SoC, а вероятно също и сториджа. Освен това телефоните с подвижни части са по-изложени на риск от повреда.

Не е ясно дали някога ще видим модулни смартфони от Xiaomi, но е интересно, че дори в свят на сгъваеми модели и други иновации компанията не смята, че концепцията все още е мъртва.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега