Новите огнища на COVID-19 в Азия могат да създадат закъснения в световната верига на доставки и да засилят глобалния недостиг на полупроводници според нов доклад на The Wall Street Journal.

Понастоящем Тайван, който е важен център за производство на чипове, отбелязва нарастване на случаите на COVID-19. В събота Централният здравен команден център на Тайван обяви, че има 251 нови потвърдени случая на COVID-19 и 26 смъртни случая. В петък агенцията съобщи за 287 нови случая и 24 смъртни случая. А случаите нарастват от началото на май.

„От 10 май инфекциите с COVID-19 скочиха от една до трицифрено чсло за броени дни“, съобщава South China Morning Post.

Избухването на новата вълна има голям ефект върху поне една голяма чип компания в Тайван.

„В King Yuan Electronics Co., една от най-големите компании на острова за тестване и опаковане на чипове, повече от 200 служители са дали положителни тестове за вируса този месец, докато други 2000 работници са поставени под карантина, което намалява приходите на компанията този месец с приблизително една трета“, докладва WSJ.

TSMC, която произвежда чипове за Apple, Qualcomm и много други големи технологични компании, споделя, че все още не е засегната от нарастващите случаи. Но компанията вече предупреди през април, че недостигът на чипове може да продължи до 2022 г. и не е ясно как избухването на COVID-19 в Тайван може да повлияе на тази оценка. WSJ съобщи още, че фабриките в Малайзия са забавили производствените си възможности и поради COVID-19.

„Като цяло Малайзийската асоциация на полупроводниковата индустрия казва, че карантината ще намали производството с между 15% и 40%.“

Корабоплавателните центрове в Азия също са засегнати от пандемията. Например основното пристанище за контейнери Янтян в Шънджън функционира с 30 процента от нормалната си дейност.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.