Усилията на Русия за дезинформация в интернет се простират далеч отвъд намесата ѝ в изборите в САЩ. Служители на Държавния департамент, разговарящи с Wall Street Journal, казват, че Русия провежда кампания за дезинформация, използвайки поне четири онлайн публикации и множество акаунти в социалните медии, за да разклати доверието във ваксините срещу COVID-19, конкуриращи се със Спутник V.

Сайтовете New Eastern Outlook, News Front, Oriental Review и Rebel Inside хвърлят неоснователни съмнения върху ваксини като Pfizer, като неоснователно наричат ​​вкарването на mRNA „радикална експериментална технология“, която е опасна и по-малко ефективна.

И четирите сайта са „директно“ обвързани с руски агенции като службата за сигурност на ФСБ и външното разузнаване на Москва. Според един американски служител социалните акаунти, свързани с тези публикации, са предимно изтеглени от употреба, въпреки че някои от техните неанглийски акаунти са били активни към началото на 2021 г.

Държавният департамент призна заключенията в изявление до WSJ, но не предостави преки доказателства, свързващи сайтовете с руското правителство. Това е „съвместна междуведомствена“ констатация, че Русия носи „пряка отговорност“ за разпространение на фалшиви новини, казва представителят на Държавния департамент. Русия отрече твърденията в собствения си отговор по темата, но също така има дълга история на отричане на дезинформация и хакерски кампании въпреки сериозните доказателства.

Руските лидери имат силен стимул да атакуват конкурентни ваксини. Страната очевидно се надява да увеличи продажбите на Спутник V, но също така се смята, че използва ваксината, за да окаже влияние в световен мащаб. Страна, желаеща да закупи тези ваксини, може да бъде възприемчива например за други руски сделки.

САЩ не могат да направят много, за да затворят самите сайтове, когато те са чуждестранна собственост. Въпреки това констатациите лесно биха могли да увеличат натиска върху правителството на САЩ и социалните мрежи да предприемат мерки срещу дезинформацията на ваксините. Подобно на конспиративните теории около COVID-19, фалшивите твърдения за ваксини могат да бъдат наистина опасни, което да накара хората да пропускат животоспасяващи ваксинации или дори да атакуват институции, разпространяващи и насърчаващи ваксинации.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)