От октомври 2015 година избрана група от потребители в Испания и Ирландия тестваха шест вида "реакции" (емотикони), плюс един обновен изправен палец. По-късно през януари тази година  Facebook представи този вид изразяване на емоции и за потребителите в САЩ. А днес официално социалната мрежа пусна "реакциите" за всички потребители по целия свят.

От днес поетапно ще се появяват новите бутони за „любов", "хаха", "уау", "тъга", и "ярост", плюс добре познатия изправен палец. Актуализацията обхваща устройствата работещи с iOS и Android, както и уеб версията на Facebook.

Тестването на разширената гама от реакции започна миналата година, когато Марк Зукърбърг заяви, че е дошло времето да се даде възможност на хората да изразяват различни емоции под дадена публикация. Дълго се говореше, че ще се появи бутон „не харесвам“, който ще представлява просто обърнат палец, но екипът на социалната мрежа е преценил, че той няма да покаже добри резултати. За да се определи набора от реакции, екипът на Facebook е проследил най-често използваните стикери и думи в коментарите.

Но въпреки че новите реакции са тук, Like бутона запазва своята доминация в йерархията на Facebook. На мобилните устройства новите „реакции“ ще стават видими, когато задържите с пръст върху палеца за харесване, докато при уеб версията те ще се появяват, когато задържите курсора на мишката върху изправения палец за харесване.

За отбелязване е, че „реакциите“ ще бъдат на разположение и в индивидуалните и бизнес страниците във Facebook. Facebook обяви, че ще държи под око всяка злоупотреба с „реакции“, защото една "хаха" реакция под публикация за нечия смърт би изглеждала не само неуместно, но и доста обидно.

Очаквайте новите Facebook „реакции“ и във вашия новинарски поток.


Прочетете и това: Множество мобилни оператори приеха новия RCS стандарт за съобщения на Google