Когато за пръв път се заговори за уязвимостите Spectre и Meltdown, стана ясно, че те няма да бъдат оправени с няколко бързи пача - проблемът просто е по-сериозен. За щастие Intel имаше достатъчно време и ресурси, за да реагира, и сега научаваме, че новите процесори на компанията ще имат подобрения на ниво "хардуер" и "архитектура", които предпазват от уязвимостите.

Новите чипове на компанията ще имат защита на дялове, като благодарение на хардуера си ще са още по-сигурни. Първите чипове, които ще имат тези защити, са Xeon Scalable с кодовото име Casade Lake и осмото поколение на процесорите от серията Core. Те ще бъдат пуснати на пазара през втората половина на тази година. Още не е ясно дали новите промени и защити ще се отразят на очакваната производителност на процесорите.

Intel твърди, че проблемите със софтуерните ъпдейти по-рано тази година вече са решени и всички засегнати процесори, които компанията е пуснала през последните 5 години, вече са "напълно защитени". Но всички знаем, че тези софтуерни пачове са в най-добрия случай спорно решение. Освен че не са сигурни на 100%, беше доказано, че те намаляват производителността на процесорите.