Новият шеф на Intel Пат Гелзингър ще заеме поста през февруари, но не губи време, за да подготви компанията си за борба с Apple и техния нов чип М1.

„Трябва да предоставим по-добри продукти за РС еко системата от една лайфстайл компания в Купертино. В бъдеще трябва да бъдем наистина добри“, казва той пред журналисти.  

Действително в последно време Intel е изправен пред засилена конкуренция както от AMD, така и от Apple. Миналото лято Apple обяви, че преминава към собствени чипове, и нарече това историческа крачка за Мас. Преходът премина добре и новите Мас-ове с М1 чиповете отчитат по-висока производителност и по-добър живот на батерията в сравнение с онези, захранвани с чипове на Intel. В същото време AMD най-сетне успя да измести Intel като предпочитана опция за геймърски компютри и засили напрежението върху своя конкурент с новите си мобилни чипове Ryzen 5000. Нещо повече, Intel забави преминаването към 7 nm чипове чак за 2022 г. и сега ще трябва да решава още дали иска да прехвърли производството на аутсорсинг компания.

Според експерти аутсорсването на CPU производството ще позволи на Intel да отделя повече време на дизайна, като се има предвид, че компании като Apple, AMD, Qualcomm и MediaTek вече използват TSMC за техните чипове.

Снимка: Intel

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

 

Тагове: