HMD обяви три нови функционални телефона на Nokia, включително Nokia 5710 XpressAudio, който има вграден калъф за зареждане за включен чифт истински безжични слушалки. Компанията далеч не е първата, която е имала тази идея (Servo R25 от 2019 г. е един скорошен пример), но е забележително да видите форм-фактора, опитан от по-утвърдена компания.

Nokia 5710 XpressAudio изглежда като обикновен функционален телефон в стил моноблок, с 2.4-инчов дисплей и класическа T9 клавиатура. Но отзад има отделение за зареждане, разкриващо се с плъзгащия се пластмасов капак. Устройството ще се продава на дребно за 69 евро и ще бъде налично в Обединеното кралство в края на юли, въпреки че няма информация за пускане в САЩ.

Безжичните слушалки предлагат до четири часа възпроизвеждане на музика с едно зареждане или 2.4 часа време за разговори, а самият телефон има достатъчно дълъг живот на батерията, така че поддържането на заредени аксесоари не изглежда голям проблем. HMD казва, че сменяемата 1450 mAh батерия на Nokia 5710 XpressAudio предлага до шест часа време за разговори през 4G и до 20 дни в режим на готовност с две поставени 4G SIM карти.

Тъй като Nokia 5710 XpressAudio е функционален телефон, а не смартфон, не се споменава поддръжка за модерни услуги за стрийминг на музика като Spotify или Apple Music. (Той работи с изчистената операционна система Series 30 Plus, използвана в телефоните с марка Nokia в продължение на почти десетилетие.) HMD с право не възкресява старите музикални услуги на Nokia. Вместо това опциите за възпроизвеждане на устройството са малко по-старомодни и включват възможност за възпроизвеждане на MP3 или слушане на вградено FM радио.

Заедно с Nokia 5710 XpressAudio HMD обяви също телефона Nokia 8210 4G (базиран на класическия Nokia 8210, издаден през 1999 г.) и флип телефон, наречен Nokia 2660 Flip. 8210 4G ще се продава на дребно за 59 евро, докато Nokia 2660 Flip ще струва 69 евро и има допълнителна зарядна станция, която струва допълнително 20 евро. И двата са налични в края на юли.

И накрая, имаме Nokia T10, по-малък осеминчов Android таблет в сравнение с 10-инчовия T20, пуснат миналата година. Цените започват от 159 евро за модел само с Wi-Fi с 3 GB RAM и 32 GB памет, който ще бъде наличен през август.

Снимка: HMD

Виж още: Шефът на Nokia очаква 6G стандартът да стане общодостъпен до 2030 г.