Въпреки че 5G мрежите тепърва ще започнат да се разпространяват, компаниите вече работят върху 6G, включително Nokia. Нейният главен изпълнителен директор Пека Лундмарк вярва, че 6G официално ще навлезе на търговските пазари до 2030 г. Лундмарк направи това изказване, докато говори на панел на Световния икономически форум в Давос по-рано тази седмица.

Въпреки че има очаквания, че 6G официално ще започне да става комерсиално достъпен стандарт по-късно това десетилетие, той каза, че няма да са смартфоните тези, които ще пренесат тази нова технология в следващото десетилетие. На въпроса за времевата линия, в която светът преминава от смартфони към интелигентни носими устройства, той каза, че това ще се случи някъде преди пристигането на 6G.

„Дотогава определено смартфонът, какъвто го познаваме днес, вече няма да бъде най-разпространеният интерфейс. Много от тези неща ще бъдат вградени директно в телата ни“, посочва Лундмарк. Той не навлиза в много подробности как ще се случи това или как ще изглежда. Той добави, че ще има „цифров близнак на всичко“ до 2030 г., което ще изисква „огромни изчислителни ресурси“.

Компании като Neuralink, съоснована от Илон Мъск, вече разработват интелигентни електронни устройства, които могат да бъдат имплантирани в мозъка. Това потенциално може да промени начина, по който общуваме с машините и хората. Въпреки това технологията все още е на известно разстояние, така че не трябва да задържаме дъха си за пристигането ѝ. Компаниите също работят върху интелигентни чипове, които могат да се поберат в пръстите на хората, за да отключват цифрови брави или други периферни устройства.

Що се отнася до Nokia, компанията иска да бъде в челните редици на 6G, когато пристигне, както става ясно от нейната инвестиция в тази област. Междувременно голяма част от света тепърва ще има 4G или подобни скорости на данни.

Настоящите оценки предполагат, че наследникът на 5G ще даде възможност за по-високи честоти с по-висок капацитет и значително по-ниска латентност. Като се стреми да предложи комуникации с латентност от една микросекунда, това би било 1000 пъти по-бързо в сравнение с пропускателна способност на данни от една милисекунда. Независимо от напредъка, който 6G ще донесе, може да се каже, че ще трябва да стане едва след 2030 г., за да стане стандартът масово достъпен.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута