Неочакван (но изненадващо стабилен) „теч“ вероятно не беше начинът, по който Microsoft искаше да представи на света Windows 11, но това не попречи на компанията да стартира новата си операционна система вчера с много фанфари. В крайна сметка нова версия на Windows не се появява много често, нали? Ето какво става с Windows 11: както видяхме в изтеклата компилация, той очевидно развива всичко, което познаваме в Windows 10, но има допълнителен блясък, който е хубаво да се види, след като прекарахме цели шест години с последната версия. Новата операционна система ще бъде безплатен ъпгрейд за потребители на Windows 10 и ще започне да излиза „този празничен сезон“.

Windows 11 продължава дизайн тенденциите, които видяхме в предходната версия, но вече Start бутонът по подразбиране е центриран, а не в левия край – където сме свикнали да го търсим от Windows 95 насам. Това ще е удобно за тези, които използват свръхширокоъгълни монитори или конфигурации с няколко дисплея.

Последният път, когато Microsoft се опита да промени началната страница в Windows 8, това предизвика масивен бунт на потребителите. Версията на Windows 11 не е толкова драматична промяна, но все пак ще изисква известно обучение.

Стартовото меню вече няма да има интерактивни „плочки“, а отляво на екрана ще има подреден от изкуствен интелект „поток“ от онлайн и офлайн съдържание – нещо, което ни е добре познато от смартфоните. Вграденото приложение за новини пък ще позволява директни плащания към създателите на съдържание.

Едно нещо, което не видяхме при изтичането на Windows 11, беше как ще подобри изживяването при работата с таблетния компютър. Окончателната версия на операционната система изглежда има някои чудесни подобрения като по-големи полета за докосване, за да можете по-лесно да преоразмерявате приложенията. Има и преработена сензорна клавиатура, която седи в ъгъла на екрана. За просто писане това ще бъде много по-полезно от масивната сензорна клавиатура на цял екран от Windows 10.

Що се отнася до игрите, Windows 11 ще предостави функцията Auto HDR, видяна за пръв път на Xbox Series X и S. (Това беше тествано и на Windows 10.) Auto HDR ще позволи на операционната система автоматично да прилага по-динамичен цвят и осветление към по-стари игри. Microsoft казва, че над 1000 игри, включително Rocket League и Doom 64, ще поддържа функцията на HDR дисплеите. По същия начин технологията Direct Storage от новите конзоли на Xbox също се насочва към Windows. Това драстично ще увеличи скоростта на съхранение, което се надяваме да доведе до по-бързо време за зареждане.

Най-голямата изненада обаче е поддръжката на приложения, оригинално писани за мобилната операционна система на Google – Android. Това става с помощта на технологията Intel Bridge и магазина за приложения на Amazon, който е най-популярният в западния свят извън Play Store.

Oбновленията ще се случват във фонов режим и ще са с до 40% по-малки, като целта е така да не се стига до сегашните почти всекидневни затруднения за машините при изпълнението на по-сериозна задача, злощастно съвпаднала с инсталирането на огромен ъпдейт.

Компанията твърди още, че това ще е най-сигурната и защитена версия на Windows досега.

Windows 11 е разработен заедно с производителите на компютри, които вече са готови с хардуера и още отсега ще продават устройства, които ще носят етикет „готови за Windows 11“. Самата платформа ще е налична навреме за Коледа, което означава, че може да бъде очаквана най-вероятно през ноември. Притежателите на Windows 10 ще получат Windows 11 безплатно, като актуализацията ще започне по същото време като продажбите и ще продължи поетапно и през 2022 г.

Снимка: Microsoft

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск