Според доклад на Washington Post, NSA (Националната агенция за сигурност на САЩ) продължава да прихваща информация от Google и Yahoo, като се възползва от връзките между техните сървъри. Според документи, изтекли от Едуард Сноудън, агенцията тайно се възползва от връзките между данните в глобалните мрежи на Google и Yahoo чрез проект, наречен MUSCULAR.

Правителството на САЩ вече може да изиска информация от телефона на потребителя или други данни чрез измененията в закона FISA, но събирането на данни привидно е осъществено, без Google и Yahoo дори да забележат това. От своя страна Google са заявили пред Washington Post, че не знаят за такова събиране на информация и са „обезпокоени от твърденията, че правителството прихваща трафик между центровете им за данни". Източници, близки до Google, съобщават, че представител на компанията е "избухнал в ругатни", когато му е бил показан чертежът по-горе, казвайки: "Аз се надявам да публикувате това!"


От Washington Post твърдят, че събирането на данни от NSA е станало възможно благодарение на факта, че данните са изпратени към сървъри по целия свят, които вероятно не са имали възможността за предварително криптиране. Google разкри през септември, че работи над предварително криптиране на информацията, която се движи между центрове им за данни, но Yahoo не са обявили подобно намерение досега. От NSA може би предпочитат този метод, тъй като ще ги улесни в събирането на данни без знанието на компаниите, които следят.

"Ние сме възмутени от действията, до които правителството изглежда са прибегнали, за да прихванат данните от нашите частни мрежи, и това подчертава необходимостта от спешна реформа!", споделя в изявление пред The Verge Дейвид Дръмонд, главен юридически директор на Google. Дръмонд казва също, че "Google не дава достъп до сървърите си на нито едно правителство". В изявление говорител на Yahoo казва почти същото нещо: "Ние имаме строг контрол, за да защитим сигурността на нашите центрове за данни, и не сме давали достъп на NSA или на някой друг държавен орган."


Съобщава се, че данните се събират предимно от „облачните“ услуги на Google и Yahoo. Според слайдове NSA тегли по 15 GB на ден от сървърите на Yahoo, но от агенцията считат тази информация за нискокачествена. В интервю за Politico директорът на NSA Кийт Александър е взел под въпрос статията на Washington Post, казвайки, че доколкото му е известно, NSA не са имали директен достъп до центровете за данни на Google. "Твърдението, че ние събираме огромни количества данни за американски лица с този метод, не е вярно."


Скандалът с NSA не спира да тресе САЩ вече месеци наред, след като Едуард Сноудън разкри тайната PRISM програма, а днешните разкрития продължават да наливат масло в огъня и да повдигат още и още въпроси за това, кой и как използва личните данни на потребители от цял свят.

 


А знаете ли, че дори канцлерът на Германия Ангела Меркел е била следена?