Съединените щати финално премахнаха търговската си забрана спрямо ZTE, като позволиха на китайската компания отново да получи критични части и софтуер от американски производители, след като три месеца беше неспособен да го направи. Търговската забрана на практика затвори ZTE, след като тя влезе в действие през април, тъй като компанията вече не можеше да придобие продукти като процесори от Qualcomm или софтуер за Android от САЩ.

Решението бе взето, след като ZTE плати глоба от 1 милиард долара и прехвърли още 400 милиона долара по доверителна сметка в Съединените щати.

В съобщението, което изглежда, че е насочено към проблемите, свързани със сигурността около ZTE, министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че ведомостта му ще "остане бдителна" при наблюдението на действията на ZTE.

"Три преплитаащи се елемента - временно суспендиране на забраната за търговия, 400 милион долара в брой, както и екип за спазване на изискванията, избран от министерството и отговарящ пред него - ще позволят на министерството да защитава американската национална сигурност", каза Рос в изявление.

След огласяване на новината за сваляне на санкциите, акциите на китайския производител на смартфони и телеком оборудване поскъпнаха с 25 процента. Но все още ценните книжа на компанията са два пъти по-евтини, отколкото преди да ѝ бъдат наложени санкциите. Концернът заяви, че вероятно ще отпише общо 3 милиарда долара заради месечния мораториум, който не му позволи да купува чиповете и други компоненти, необходими за създаването на мрежови устройства и смартфони.

Тагове: