Ерик Шмид, изпълнителния председател на Google, сподели своите виждания за 2014 г. за Bloomberg TV. Няма съмнение, че той е един от хората, които обичат да правят смели публични изказвания, но вижданията му за предстоящата година са по-скромни. „Всеки ще има смартфон”, коментира Шмид. „Мобилните устройства спечелиха”, отбелязва той, а след това бързо добавя нарастващото предпочитание на потребителите към таблети и смартфони спрямо персоналните компютри.

 

Това не е нещо ново, но Шмид отбелязва и че „появяването big data (Големите данни) и „умните” машини, които са навсякъде” ще бъде изключително важна основа за нови услуги, но и ще промени световния бизнес. Шмид признава, че „не знаем какво точно ще стане” в генетиката. Развитието в тази област позволява запазване на персонални генетични досиета, които „ще доведат до открития в борбата с рака и диагностицирането през следващата година”, твърди Шмид.

 

„Най-голямата грешка, която направих, беше неуспехът ми да предвидя феномена на социалната мрежа”, признава изпълнителният председател на Google. „Грешка, която няма да допуснем отново. В наша защита мога да кажа, че бяхме твърде заети с работа си върху много други неща, но трябваше да обърнем внимание и на това – поемам пълната отговорност за този пропуск”. Очакванията на Шмид за 2014 г. са относително стандартни, но е интересно, че той не залага на някой Google продукт, който да доминира следващата година. През 2011 г. Шмид смело заявява, че „до лятото на 2012 г. голяма част от телевизорите ще се предлагат с вградена Google TV услуга”. Е, всички знаем, че това не се случи, но може би компанията ще разчита на умни аксесоари и роботи за 2014 г?

 

Тагове: