Ако сте сред щастливите собственици на нов дрон, бъдете внимателни как и къде го ползвате, защото Федералната администрация по въздухоплаване на Съединените щати отчита един притеснителен факт - трикратно нарастване на броя на ситуациите, при които малките летящи машини прелитат опасно близо до самолети.

През 2014 г. пилотите докладваха за по-малко от една опасна среща с дрон средно на ден, но днес тази бройка е скочила до 3.5 пъти, тъй като въздушното пространство става се по-препълнено. Това накара и федералната администрация наскоро да въведе специален регистър, където собствениците на безпилотни летящи обекти да записват своите машини.

Един от най-сериозните инциденти в това отношение датира от миналата есен, когато пилот на American Airlines едва успя да избегне сблъсък с дрон по време на полет към Шарлът, щата Северна Каролина. Инцидентът станал на повече от 1000 метра височина. Един от първите съвети, които властите дават на собствениците на дронове, е да ги държат далеч от самолети, хеликоптери, летища и писти. Проблемите тепърва ще се разрастват, имайки предвид, че Федералната администрация по въздухоплаване прогнозира, че към 2020 г. в небето над САЩ ще има около седем милиона дрона.

Виж още: Amazon е бил домакин на тайнствена конференция за роботика

Тагове: