Безпилотен летателен апарат, разработен от екип на Applied Physics Lab от университета „Джонс Хопкинс“, може да остане под вода в продължение на месеци, скрит от погледите, докато чака своята мисия. Когато мисията на безпилотния дрон бъде активирана, той ще изплува и ще излети във въздуха точно като всеки друг квадрокоптер.

Екипът от инженери е нарекъл този безпилотен дрон CRACUNS (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System). Той е създаден с 3D печатни техники и други способи. Дронът може да остане потопен на стотици метри под водата благодарение на композитния си корпус, който му помага да издържа на голямо налягане. Неговите части са покрити със защитни слоеве против корозивните свойства на солената вода.

CRACUNS няма никакви метални части, които могат да ръждясат, и това също го прави по-лек и по-евтин за изработка спрямо останалите дронове на пазара. Най-вероятното приложение на този безпилотен дрон е във военни мисии, където дронът ще може да се крие във водни басейни и да излиза, когато има разузнавателна мисия.

 

 

Прочетете и това: Разработиха лек, преносим рентгенов апарат