Само два месеца след първия си полет "Духът на иновациите" на Rolls-Royce достигна максимална скорост от 623 км/ч, счупвайки условно рекорда за скорост за електрически самолети. Той също така претендира за максимална скорост от 555 км/ч, поддържана за 3 километра курс, и най-бързо време за достигане до 3000 метра надморска височина (202 секунди). Рекордите все още не са сертифицирани, но ако скоростта от 623 км/ч се запази, тя ще победи настоящия рекорд от 342 км/ч, държан от Extra 330LE, задвижван от Siemens, с впечатляващите повече от 200 км/ч отгоре.

Авиационното подразделение на Rolls-Royce проведе тестовете на 16 ноември. За да се сертифицират резултатите, тя изпраща изпитанията на Международната авиационна федерация (FAI) - органа, отговарящ за световните авиационни рекорди. Ако бъдат потвърдени, скоростите биха били доста впечатляващи, като се има предвид, че самолетът направи първия си полет едва през септември - което предполага, че с повече време може да лети дори по-бързо.

"Духът на иновациите" е самолет от старата школа с управление отзад (кабина, избутана доста назад) и изглежда толкова бърз, колкото се движи. Задвижва се от 535 к.с., 750 волта двигател. Rolls-Royce заяви, че използва "най-мощната задвижваща батерия, сглобявана някога във въздухоплаването" с 6480 клетки.

Както знаем, към момента електрическите самолети все още не са практични, тъй като настоящите батерии са 50 пъти по-малко енергийни от реактивното гориво. Те обаче са идеални за много кратки пътувания, като 30-минутна разходка между Ванкувър и Виктория в Канада. И за разлика от двигателите без турбо, които задвижват високоскоростните е-влакове например, електрическите двигатели запазват пълната си мощност при издигането на самолета, което ги прави идеални за опити за рекорди за време до височина - както току-що показа "Духът на иновациите".

Снимка: Rolls-Royce

Виж още: Летящите автомобили са на път да станат реалност (ВИДЕО)