Дори на фона на икономическия хаос, причинен от пандемията, надпреварата в AI и стартъп сектора продължава да се ускорява с все повече инвестиции и придобивания.     

Според най-новия доклад на маркетинговата компания CB Insight, наречен State of AI, в последните месеци глобалните инвестиции в компаниите, съсредоточили се върху работа с изкуствен интелект, са скочили драстично от 16.6 милиарда долара в 588 сделки в първата половина на 2021 г. до 17.9 милиарда долара в 841 сделки през третото й тримесечие. От началото на годината AI компаниите са събрали над 50 милиарда долара инвестиции в повече от 2000 сделки.  

Водещите сектори по инвестиции са AI стартъпи в здравеопазването, във финансовата индустрия и в търговията на дребно.

Докладът показва още как AI стартъпите привличат вниманието на инвеститори от най-висок ранг. Само през последните три месеца имаме 13 нови AI еднорога, с което общият брой на AI стартъпите на стойност 1 милиард долара става 119. Три млади AI компании дори достигнаха оценка от 2 милиарда долара – две са американски, една идва от Китай.

По отношение на придобиванията и сливанията през последното тримесечие има над 100 такива сделки, с което общият им брой от началото на годината е 253. Най-голямата сделка на тримесечието е закупената от PayPal за 2.7 милиарда долара компания Paidlu, която използва AI за определяне на кредитната история.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Мозъчен имплант превръща мисълта на парализиран мъж в текст с 94 процента точност