Компанията Palo Alto Networks, която е специализирана в опазване на сигурността, заяви в своя блог, че е открила рансъмуер пакет в популярно Mac приложение. Вярва се, че това е първото по рода си парче зловреден софтуер, разработен за платформата.

Компанията отбелязва, че е открила рансъмуер пакета, наречен KeRanger, в популярния BitTorrent клиент за Mac, Transmission. Не е ясно как хакерите са успели да компрометират системата и да качат заразените файлове.

След като нищо неподозиращите потребители инсталират заразеното приложение, KeRanger сам се вгражда в тяхната система и започва да криптира някои видове данни, включително документи, изображения, аудио и видео файлове, както и бази данни и имейл архиви.

След това KeRanger иска от жертвите да платят 1 Bitcoin (около 410 долара в момента на писане на новината), за да се декриптират файловете и да възвърнат достъпа си до тях.

Разработчиците зад Transmission са актуализирали техните инсталатори, за да гарантират, че рансъмуерът е бил отстранен.

Очевидно хакерите са започнали да се насочват към потребителите на OS X. Досега те нападаха основно Windows системи и мобилни ОС. Миналия месец болница в Холивуд е платила 17 000 щатски долара за отключване на техните данни, след като хакери са криптирали техните файлове с цел откуп.

В този момент най-добрият начин да се предпазите от подобна атака е да правите често резервно копие на данните си.

Очакваме мнението на Apple по този въпрос.

 

Прочетете и това: Google експериментира с изцяло нов формат за резултатите от търсенето