Румънският програмист Валериан Чиочиу се призна за виновен в разработката на специален малуеър, с която престъпна хакерска група е откраднала огромно количество потребителски данни. Предполага се, че към момента Infraud е присвоила достатъчно самоличности, кредитни карти с друга чувствителна информация, за да причини щети за над 560 милиона долара.

Румънецът ще влезе в затвора през декември, а съоснователят на престъпната група Сергей Медведев навярно ще му прави компания, след като се призна за виновен на 26 юни. Групата е създадена през 2010 г. и бързо се превърна в дигитален рай за крадци, купуващи стоки с фалшиви и откраднати кредитни карти. Платформата има доста комплексна структура и предлага огромен брой стоки и услуги, както и всякакви гаранции по сделките – разбира се, след като самите карти са незаконно придобити. Според американските власти към май 2017 г. групата е имала 10 990 регистрирани членове.

Въпреки всичко това не е категорична победа на закона. Едва няколко от членовете на групата са заплашени от наказания и повечето от тях се намират в САЩ. Други, сред които съоснователят Святослав Бондаренко, са бегълци. Добрата новина е, че процесът позволи на властите да придобият ценна информация за това, как да се справят с големи престъпни мрежи в киберпространството.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Четенето на мисли е реалност