Ракета на компанията на Ричард Брансън Virgin Orbit, предлагаща услуги за извеждане в орбита на сателити, достигна Космоса осем месеца след провала на първия си демонстрационен полет.

Дългата над 21 метра ракета Launcher One беше пусната от Boeing 747 след излитането му от Центъра за аерокосмически изследвания в Мохаве в Калифорния. Ракетата, успешно достигнала орбита около Земята, е двустепенна и носи клъстър от много малки сателити, разработени като част от образователна програма на NASА с участието на американки университети. Изстрелването не е било излъчвано на живо.

Първи опит Virgin Orbit направи през май, но поради технически причини в системата на ракетата той се провали.

Подходът на Virgin Orbit към изстрелването на сателити е доста различен от този на SpaceX или другите големи доставчици, които NASA и други агенции обикновено използват. Компанията вярва, че това ще ѝ помогне да се намеси на процъфтяващия сателитен пазар. Излитайки от самолет във въздуха, системата на Virgin Orbit не се нуждае от толкова голяма ракета или толкова много гориво, което помага да се намалят разходите. Компанията твърди, че това е потенциално по-гъвкава система, тъй като прави теоретично възможни сателитни изстрелвания от всяко място, където 747 може да излети и кацне.

Сега Virgin Orbit трябва да докаже, че системата работи и че компанията може да бъде печеливша. Инвеститори като суверенния фонд на Абу Даби, Мубадала, и Брансън я поддържат чрез финансови инжекции. Сега компанията търси ново финансиране до 200 милиона долара, след като похарчи стотици милиони за разработване на системата за изстрелване във въздуха, която ще тества отново тези дни.

Virgin Orbit е различна от Virgin Galactic - компанията, основана от Брансън да праща туристи в Космоса, която се очаква да започне комерсиални операции тази година в южната част на Ню Мексико.

Снимка: Virgin

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

Тагове: