Apple може да напусне пазара във Великобритания, ако гигантът бъде принуден да плати прекалено много пари на патентен трол. Мрачната перспектива бе потвърдена от адвокат на Apple след две поредни съдебни загуби в дела срещу компания на име Optis Wireless.

Въпросната компания изкупува ключови патенти за LTE връзка с единствената цел да съди други производители, които уж ги нарушават. Тя обаче най-напред спечели иск за 506 милиона долара срещу Apple в САЩ, макар че това дело сега се преразглежда. Междувременно Optis спечели второ дело срещу Apple във Великобритания, този път с иск за милиарди, а не милиони долари. Общата стойност на иска е седем милиарда долара и според защитата на Apple гигантът може да напусне Острова, ако съдът го принуди да плати „комерсиалнo неприемливата“ сума за технологията, използвана в iPhone.

Тази неочаквана заплаха повдига опасност от прекратяване на новите iPhone продажби във Великобритания и ограничаване на достъпа до сервиз за съществуващите клиенти.

Разбира се, идеята Apple да се оттегли от Великобритания изглежда несериозна, но за пореден път подчертава нуждата от глобална патентна реформа, която да попречи на съмнителни компании да придобият прекалено широки или базирани на стандарти патенти с единствената цел да изнудват технологичните компании за пари.  

Снимка: 9to5mac

Виж още: Дисплеят на Honor V40 е най-бързо реагиращият изобщо

Тагове: