Най-новата версия на приложението Google Camera подсказва, че серията Pixel 6 разполага с 50 МР сензор, направен от Samsung. Тази седмица стана достъпна четвъртата версия на бетата на Android 12 и в нея приложението Google Camera вече е във версия 8.3.252. Макар на пръв поглед нищо да не се е променило, известният Google Camera модър Cstark27 е открил в кода на новия ъпдейт препратка към предстоящия Pixel 6, както и към модела на сензор за камера GN1, който Samsung анонсира през май 2020 г.

Според официалното съобщение на Samsung едно от големите предимства на този сензор е двойният пиксел автофокус – техника, която обикновено се използва при DLSR апаратите. Това помага да направите успешни снимки при слаба светлина и увеличава скоростта на автофокуса, така че да снимате по-лесно динамични сцени.

Един потенциален Pixel 6 с 50 МР камера с GN1 сензор на Samsung ще надмине значително Pixel 5 и неговата комбинация от 12.2 МР и 16 МР задни камери. До момента сензорът GN1 е използван само в няколко модела телефони като Meizu 18 Pro и серията vivo X60, към който елитен клуб вероятно ще се присъедини Pixel 6.

Преминаването към сензор на Samsung означава, че Google вече ще престане да разчита на сензорите на Sony, които ползваше през последните няколко години.      

Снимка: Google

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?