Откакто Google официално обяви, че Pixel 6 и Pixel 6 Pro, идващи тази есен, ще се захранват от чипсет, проектиран по поръчка, се спекулира с факта, че фабриките на Samsung ще го произвеждат. Това не е голяма новина сама по себе си, но днешният слух може и да е, ако се окаже истина. Изглежда, че Tensor може би е просто преименуване/ребрандиране на непознат Exynos SoC, върху който Samsung работи повече от година - Exynos 9855, който носи кодово име Whitechapel. Това е същото название като това, което Google използва вътрешно за Tensor.

Този SoC очевидно е разработен едновременно с този с кодово име Exynos 9925, който в края на краищата ще бъде пуснат на пазара като Exynos 2200 следващата година, когато стартира в линията Galaxy S22 - той ще използва RDNA2 графичния процесор на AMD.

Като се имат предвид вътрешните обозначения, Tensor/Whitechapel/Exynos 9855 изглежда по-близо до Exynos 9840 - който може би познавате с търговското му име Exynos 2100. Това е SoC в семейството на Galaxy S21 за някои пазари. Така че може би без изненада очаквайте чипът на Google да има своята производителност някъде между Exynos 2100 и предстоящия Exynos 2200.

Това идеално се вписва в графиците за пускане на тези три серии - Exynos 2100 в началото на 2021 г., Tensor в края на 2021 г., Exynos 2200 в началото на 2022 г. Ако всичко това се окаже вярно, тогава Samsung изглежда е имал много по-важен принос към проекта Tensor, отколкото Google би искал да повярвате.

Определено изглежда вероятно Google и Samsung да работят заедно върху неговото развитие от самото начало.

Снимка: Google

Виж още: OnePlus е големият победител от оттеглянето на LG

 

Тагове: