Серията Xiaomi 12 дебютира за първи път през последните дни на 2022 г. с анонсите на Xiaomi 12 Pro, 12 и 12X. След първата премиера за Китай апаратите в крайна сметка разшириха наличността си на международните пазари в средата на март. Сега компанията работи върху допълнение към серията от среден клас: Xiaomi 12 Lite. След като някои от неговите спецификации се появиха онлайн в различни бази данни, ново изтичане подробно описва пълни детайли на телефона, което предполага, че Xiaomi 12 Lite може да победи по-мощния си събрат 12X в един ключов отдел.

Скорошен пост в Twitter дава по-пълна картина на спецификациите на телефона. Той ще включва чипа Snapdragon 778G – същия чипсет, който работи в миналогодишния модел Lite NE. Устройството ще има и малки подобрения в други области в сравнение с предшественика си, включително преминаване към 64 MP основен сензор с OIS, малко по-голяма батерия от 4500 mAh с поддръжка за бързо зареждане 67 W, скенер за пръстови отпечатъци в дисплея и честота на опресняване от 120 Hz за 6.55-инчовия FHD+ панел.

По-рано видяхме списък с IMEI база данни, който предполага, че Xiaomi 12 Lite ще носи номер на модела 2203129G, докато тестът на Geekbench и регистрацията във Федералната комисия по комуникации на САЩ подробно описват как ще работи с MIUI 13. Телефонът изглежда ще се предлага в три варианта с комбинация от 6/8 GB RAM и 128 или 256 GB памет.

Това пък подчертава поне една област, в която Xiaomi 12 Lite може да подобри по-мощния си 12X събрат: очевидно ще работи с MIUI 13, базиран на Android 12, докато MIUI на Xiaomi 12X е базиран на Android 11.

Миналата година китайският производител на смартфони пусна Mi 11 Lite няколко месеца след представянето на своята водеща серия за 2021 г. След това допълнително разшири гамата с добавянето на друг 5G вариант на устройството, наречен Xiaomi 11 Lite NE. Компанията изглежда планира да следва същата стратегия и тази година с добавянето на предстоящия модел Lite към серията Xiaomi 12.

Ако миналогодишният Xiaomi 11 Lite NE е нещо като сравнение, акцентът на тазгодишния модел отново трябва да бъде неговият тънък и лек дизайн – първият тежеше само 158 грама и беше с дебелина 6.8 мм. За разлика от други устройства от своята водеща серия Xiaomi позиционира модела Lite като лайфстайл телефон, фокусиран върху дизайна и усещането за контрол.

С толкова много доказателства, които се появяват в множество бази данни, трябва да е само въпрос на време, преди 12 Lite да стане официален – вероятно първо в Китай, последван от останалия свят.

Снимка: Xiaomi

Виж още: 5G смартфоните поставиха рекорд благодарение на iPhone 13