Очаква се през януари 2025 г. почти половин милион ученици в Калифорния да нямат достъп до смартфоните си.

Това е така, защото образователният борд на Обединения училищен район на Лос Анджелис гласува забрана на смартфоните за своите 429 000 ученици в опит да предпази децата от разсейване и социални медии, които пречат на ученето и вредят на психичното им здраве.

Това се случва само няколко дни след като министърът на здравеопазването на САЩ Вивек Мурти се застъпи за добавяне на предупредителни етикети към приложенията на социалните медии, подчертавайки потенциалната им вреда за младите хора, особено за подрастващите.

Сега съветът на втория по големина училищен район в САЩ одобри резолюция с 5/2 гласа по въпроса. Те разполагат със 120 дни, за да въведат политика, която да забранява на учениците използването на мобилни телефони и платформи за социални медии. Предвижда се тази политика да бъде въведена до януари 2025 г.

"Мисля, че ще бъдем пионери с това решение, а учениците, целият град и страната ще се възползват от това", казва членът на борда Ник Мелвоин, който представи резолюцията.

Училищните власти в Лос Анджелис ще обсъдят дали телефоните трябва да се държат в чанти или шкафчета по време на учебните часове и какви изключения трябва да се правят за различните възрастови групи и учениците с обучителни или физически увреждания. Те ще проучат и използването на технологии за ограничаване на достъпа до платформи на социалните медии и как политиката ще се отнася до различни устройства като смарт часовници.

Членът на борда Джордж Маккена се противопостави на резолюцията, като се опасяваше, че политиката ще бъде прекалено рестриктивна. Колегата му Скот Шмерелсон също гласува "против", като изрази загриженост относно това дали забраната ще се прилага в неучебно време и как ще се управлява прилагането ѝ. "Мисля, че ще бъде работа на пълен работен ден да бъдем полицията на телефона", посочва Шмерелсон.

Миналата година щатът Флорида, в който учат около 2.8 млн. ученици в държавни училища, прие закон, който изисква от училищните райони да блокират достъпа на учениците до социалните медии. Няколко други щата са предложили подобни мерки.

Въпреки че изследванията на рисковете за психичното здраве все още се развиват, главният хирург Мърти подчерта, че спешността на проблема изисква незабавни действия. Той се позова на проучване, което показва, че юношите, които прекарват повече от три часа на ден в социалните медии, може да са изложени на повишен риск от проблеми с психичното здраве. Освен това той посочи социологическо проучване, според което средностатистическият тийнейджър прекарва 4.8 часа на ден в социалните медии.

Училищният район на Лос Анджелис отбеляза допълнителни доказателства, свързващи пристрастяването към мобилните телефони с нарастващите нива на тревожност и кибертормоз.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият в света биопроцесор, изработен от човешка мозъчна тъкан, използва милион пъти по-малко енергия