Както вече знаем, дигиталният асистент Siri на Apple записва и изпраща част от потребителските търсения обратно в компанията, за да може Apple са ги разучава в опита си да направи услугата по-полезна. През юли научихме, че подизпълнители на Apple са подслушвали доста лични сцени и данни, сред които поверителна медицинска информация, наркосделки и интимни моменти.

Нови разкрития показват колко точно са големи размерите на този тип нежелано подслушване. Оказва се, че подизпълнителите на Apple са слушали и анализирали около 1000 гласови команди на ден. Това означава, че ако имат 8-часов работен ден, те са слушали по две нечии команди на минути.  

Наскоро Apple спря тази дейност и по всичко личи, че гигантът е прекратил договора си с ирландската компания GlobeTech, която е била наета като подизпълнител. Apple засега не потвърждава това, а твърди само, че преразглежда начина, по който обработва информацията от разговорите със Siri. Самата GlobeTech посочва само, че наскоро е приключила „преждевременно един клиентски проект“.

Събирането на данни от дигиталния асистент на Apple изглежда сходно с начина, по който Microsoft записва информация от Cortana и поражда още много засега нерешени въпроси.  

Виж още: Колко важна е Apple за американската икономика

Тагове: