В доклад на The Guardian от последната седмица научаваме за  разследваща програма, в която трети страни подслушват анонимни записи на потребители на Apple, които задават въпроси на Siri, в опита да преценят отговорите на асистента. В резултат на публикувания доклад Apple спря програмата до второ нареждане. В изявление пред TechCrunch компанията сподели, че докато провежда "задълбочена" проверка, спира програмата в глобален мащаб. Това става малко след като Google обяви, че временно ще спре подобнa своя услуга, но само за потребители в ЕС.

Докато Apple рекламираше поверителността в работата с нейните продукти и гледаше с насмешка на компании, които извличат потребителски данни за реклама, подобно на Amazon и Google, тя все пак разчита на „живи“ хора да подобрят услугите на нейния AI помощник. Както обаче се посочва в доклада на The Guardian, слушането на записи от реалния живот може да означава запознаване с всякакви ситуации, включително престъпни действия и сексуални преживявания. Както отбелязва TechCrunch, общите условия признават, че тези програми съществуват, но точно колко от крайните потребители разбират за възможността да бъдат подслушани от реално лице, не е ясно.

Въпреки че не знаем какво ще се случи с програмата или кога тя ще бъде пусната отново, според Apple бъдещата актуализация на софтуера ще даде на потребителите възможността изрично да изберат дали искат да участват в оценяването на AI.

Виж още: Alphabet изпревари Apple като компанията с най-големи кешови резерви

 

Тагове: