Нов доклад от Центъра за защита на личните данни и технологиите към университета "Джорджтаун" разкрива широкоразпространена злоупотреба с технологията за разпознаване на лица от полицията в Ню Йорк, включително промяна на изображенията и използването на такива на хора, които не са заподозрени. В един от случаите полицаите са качили снимка на актьора Уди Харелсън въз основа на описание на свидетел на заподозрян, който прилича на Харелсън. Търсенето открива съвпадение и съответният заподозрян по-късно е бил арестуван за дребна кражба.

Виж още: Китайската интернет цензура погълна изцяло Wikipedia

"Залозите в наказателните разследвания са твърде високи, за да разчитат на ненадеждни или грешни ходове", пише в доклада старши сътрудникът на центъра Клеър Гарви. "За съжаление разчитането на полицейските служби на съмнителни снимки става твърде често."

В по-сложни случаи софтуерът за редактиране на изображения може да се използва за манипулиране на снимка, за да се създаде по-голям шанс за положителен резултат. Друг метод препоръчва "техниката за лицеви изображения", при която един обект с отворена уста се редактира в такъв неутрален израз. Най-важното е, че това може да означава поставяне на стокови изображения на очи или уста, които могат да повлияят на алгоритъма за съвпадение по непредсказуеми начини.

Разпознаването на лица се превърна в широко използвана техника в правоприлагането, въпреки че остава спорна и до голяма степен нерегламентирана. Доклад на Центъра за защита на личните данни и технологиите описва как системите за разпознаване на лица в реално време са разположени тихомълком в Детройт и Чикаго, до голяма степен извън полезрението на жителите.

През 2018 г. Amazon бе подложена на критика за маркетинг на услугата за разпознаване на лица в облака (наречена Rekognition) в градовете и полицейските управления. Въпреки опасенията за неприкосновеност на личния живот и расова пристрастност. Amazon продължава да предлага услугата въпреки критиките от страна на изследователите на AI, както и на акционерите и служителите на Amazon. Microsoft предлага подобна услуга чрез своята система за облачен хостинг Azure, наречена Face API.

Град Сан Франциско гласува за забрана на използването на разпознаване на лица от градските агенции по-рано тази седмица, до голяма степен в отговор на тревогите за гражданските права.