През годините Китай е блокирал достъпа до Wikipedia в различна степен, но сега тази цензура изглежда далеч по-крайна. Неотдавнашен доклад на Открития център за наблюдение на намесата в мрежата показа, че Китай е започнал да блокира Wikipedia на всички езици през април, а не само на версията на китайски език, какъвто е случаят от 2015 г. насам.

Не е сигурно защо Китай реши да блокира и другите езикови версии, но този ход идва само няколко седмици преди 30-ата годишнина от протестите на площад Тянанмън, който завърши с насилствено репресиране от страна на правителството. Китай обикновено блокира достъпа до конкретни уеб страници, които цитират трагедията. След като Wikipedia се прехвърли на HTTPS, обаче вече е невъзможно цензуриращите да виждат отделните страници, които хората разглеждат. Общата забрана би бил единственият начин да се попречи на хората да четат съдържание, особено след като преводът е лесно достъпен.

Виж още: Нивата на CO2 достигнаха апокалиптични стойности. Време е за действия

Китайското правителство не пести усилията си в премахването на информация, която не му е изгодна. Стигна се дотам, че бяха блокирани потребители в Twitter, които критикуват правителството, въпреки че социалната мрежа (официално) е недостъпна в страната. Блокирането на Wikipedia обаче ще има значително по-голямо въздействие. Така се прекъсва достъпът до голям резерв от знания, особено за живеещите в страната чужди граждани, разчитащи на неограничено ползване.

Фондация Wikimedia, която управлява Wikipedia, по-рано потвърди, че версиите на нейния уебсайт на всички езици са блокирани в Китай. Онлайн енциклопедията се присъединява към Google, Twitter YouTube, Facebook, WhatsApp и други, до които Китай е спрял достъпа.

Тагове: