Американският президент Доналд Тръмп често нарича новия коронавирус „китайски вирус“ и той не е единственият, който вини страната първоизточник за разпространението на смъртоносната болест.

Пандемията накара огромен брой хора да отправят постоянни нападки към страната и нейните граждани в онлайн пространството. Нов доклад на компанията L1ght, която измерва токсичната реч онлайн, сочи, че обидите срещу Китай и китайците в Twitter са скочили с 900 процента.

Според нея дискусиите за болестта са свързани с осезаемо напрежение и докато все повече хора се информират за вируса онлайн, рязко скача грубата реч срещу азиатците, които са смятани за причинители на пандемията. В Twitter се котират хаштагове #chinaliedpeopledied и #kunfglu. Особено популярно е видео на австралийска телевизия, наречена China Willfully Inflicted Coronavirus Upon The World. В Мелбърн някои родители не дават на азиатски лекари да преглеждат децата им.  

Няма съмнение, че Китай е първоизточник на вируса, който е поредната опасна болест, излязла от страната в последното десетилетие. В същото време обаче е добре повече онлайн платформи да приемат известни мерки и отговорност, за да не допускат разпалването на излишни грозни страсти, когато светът е изправен пред такъв труден момент.

Виж още: Как да извлечете максимума от вашия монитор?