Слухът за Android Silver, за който чухме по-рано този месец, днес вече е потвърден от четири нови източника като всички те сочат съществена промяна в областта на мобилната стратегия на Google. Според информация на The Verge, сегашната линия от Nexus-брандирани телефони на Google, с неподправена визия и потребителско изживяване, ще бъде бракувана, за да бъде заменена от висок клас Silver устройства. Промяната е едновременно голяма и скъпа, тъй като Google планира да похарчи сериозно количество средства за реклама, за да наложи тези устройства на своите хардуерни партньори, на мобилните оператори и доставчици на дребно.

Google ще наложи по-строг контрол върху софтуера в избраните телефони. Обещанието е, че компанията ще почисти приложенията от трети страни, гарантирайки бързи и надеждни софтуерни актуализации и ще въведе реален стандарт и последователност в работата на потребителите във всички Android Silver устройства.

LG и Motorola са идентифицирани като най-вероятните кандидати за участие, които ще предложат първите телефони още следващата година, докато Samsung, HTC, Sony ще трябва да бъдат убеждавани още малко време. От своя страна Samsung, HTC и Sony вече предлагат Google Play Edition устройства, които биха могли да бъдат най-близкият аналог на Android Silver в момента.

Апетитът на Google да утвърди премиум смартфоните е очевиден от първите водещи Android телефоните пуснати тази година. HTC One (M8) и Samsung Galaxy S5 изписват съобщението "Powered by Android" в техните стартиращи анимации. Бе съобщено дори че от Google са провели разговори със Samsung, за да обуздае персонализациите, налагани от корейската компания. Говори се, че Google ще похарчи около 1 милиард щатски долара, за да накара хардуерните производители да последват новата инициатива. Android Silver устройствата на първо място ще бъдат насочени към САЩ и други развити пазари.

Но какво ще направи Google с Nexus програмата си? Дали тя ще бъде спряна, или ще обхване пазара на среден и нисък клас смартфони? Очакваме да разберем отговорите на тези въпроси през юни на конференцията Google I/O.

 

Виж още: Задават ли се супер евтини Nexus смартфони?

Тагове: