Директорът на Федералното бюро за разследване на САЩ Кристофър Рей посочи Китай като източник на повече кибератаки срещу САЩ, отколкото всички други нации, взети заедно.

В реч, озаглавена „Противодействие на заплахите, породени от китайското правителство в САЩ“, Рей каза, че ФБР разследва над 2000 инцидента, оценени като опити на китайското правителство „да открадне нашата информация и технологии“.

„Китайското правителство краде зашеметяващи обеми информация и причинява дълбоки щети, унищожаващи работни места в широк спектър от индустрии – дотолкова, че както чухте, непрекъснато отваряме нови случаи, за да противодействаме на техните разузнавателни операции, на всеки 12 часа.“

Рей оцени онлайн офанзивата на Китай като „по-голяма от тази на всички други големи нации, взети заедно“, добавяйки, че тя има „много финансиране и сложни инструменти и често обединява сили с киберпрестъпници – на практика кибер наемници“.

„Те не просто хакват в огромен мащаб, но причиняват безразборни щети, за да постигнат това, което искат. Както при скорошния хак на Microsoft Exchange, който компрометира мрежите на повече от 10 000 американски компании само в една кампания“, добави той.

Рей каза, че Китай понякога ръководи атаки от държавни компании, но не е нужно да разчита на такива субекти, защото от бизнеса се изисква да поддържа комитет на комунистическата партия, съставен от членове на партията, които са поставени на висши ръководни позиции. „В рамките на Китай те принуждават американски компании да си партнират с китайски държавни, за да правят бизнес в Китай, а след това злоупотребяват и експлоатират тези партньорства“, добави Рей.

През 2015 г. китайското правителство публично обеща да спре да предоставя хакнати американски технологии на китайски компании, но тяхната програма за кибер кражби продължи да се развива.

Директорът на ФБР каза също, че Китай е пренебрегнал взаимния пакт без хакване от 2015 г. между Пекин и Вашингтон.

От друга страна той посочва, че САЩ и техните съюзници са имали някои победи, въпреки че единственият му пример е действията срещу Huawei. Трудностите на тази компания служат като демонстрация на Китай, че нейната агресия вреди и на собствения ѝ бизнес, завършва директорът на ФБР.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Телефоните с Harmony OS атакуват световните пазари от 2022 г.