Обикновено вниманието привлича астрономическият фискален дефицит, заложен в годишния бюджетен документ на САЩ. Този път обаче бюджетът на президента Байдън за 2025 г. привлича доста погледи от експерти по криптосферата благодарение на една позиция, вградена в края на обемистия финансов документ, която илюстрира прогнозите на американското правителство по отношение на биткойна.

Вицепрезидентът по изследванията на Riot Platform Пиер Рошар наскоро представи прогнозите на правителството на САЩ за приходите от регулирането и данъчното облагане на цифровите активи и теоретичната цена на биткойна, която е в основата на тези прогнози. Според неговите констатации Службата за управление и бюджет на САЩ очаква биткойнът да достигне 250 000 долара до 2034/35 г. Ако желаете сами да разгледате този ред, отидете на страница 163 от този документ.

По принцип Рошар разделя приходите, които правителството на САЩ очаква да генерира от цифрови активи през 2025 г. (1.035 млрд. долара), на текущата цена на биткойн от около 72 000 долара. След това той умножава резултата по приходите от 3.65 млрд. долара, които правителството очаква да генерира през 2035 г., което води до крайния резултат от 254 158 долара като очаквана цена на един биткойн. Важно е, че при този анализ не се отчитат никакви подобрения в регулаторния или данъчния капацитет на правителството по отношение на цифровите активи, които да доведат до увеличаване на прогнозите за приходите.

Прилагайки същия подход към бюджетните прогнози за акциза върху добива на цифрови активи, Рошар стига до приблизителна предполагаема цена от около 6 млн. долара за един биткойн до 2033 г.

По-рано днес отбелязахме, че биткойнът вече е формирал нов исторически връх благодарение на стечението на благоприятни попътни ветрове, които включват рязко нарастващите притоци в спот ETF-ите за биткойн, продължаващите покупки на биткойн от MicroStrategy, както и предстоящото събитие за намаляване на цената наполовина и дефлационните сили, които се очаква то да отприщи.

Дори да приемем, че елементарните изчисления на Рошар са верни, основните предположения за цената на биткойна от 250 000 долара вероятно са много консервативни. В края на краищата въз основа на текущата динамика на биткойна той със сигурност може да достигне ценовото равнище от 100 000 долара в рамките на следващите няколко месеца. Всъщност Том Лий от Fundstrat очаква биткойнът да приключи годината на цена от около 150 000 долара.

Нещо повече, някои анализатори, като Андре Драгош, ръководител на изследователската дейност на ETC Group, вече открито призовават биткойнът да измести златото от първото място като основен сигурен актив. Въз основа на съотношението между запасите и потоците на двата актива Драгош твърди, че във фазата след халвинга биткойнът ще стане двойно по-дефицитен от златото. Вследствие на това анализаторът твърди, че водещата криптовалута в света в крайна сметка ще изпревари стойността на златните активи в момента. За да стане това обаче, тя ще трябва да достигне ценово равнище от около 600 000 долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита