Наскоро шефът на Apple Тим Кук предупреди, че недостигът на компоненти оказва все по-голямо влияние върху бизнесa на компанията, като в резултат предлагането на iPhone 13 страда от проблеми толкова, колкото iPad и Mac. Нови данни от веригата за доставки разкриват по-конкретните параметри на проблема и подсказват, че предлагането на iPhone 13 няма да се изравни с търсенето преди февруари 2023 г. Според тайванския сайт Digitimes наличността на iPhone 13 ще е проблемна до края на това тримесечие и в началото на следващото. Натискът постепенно ще намалява, тъй като доставчиците засилват производството, но светлина в тунела може да има най-рано след няколко месеца.

Така щетите върху Apple изглежда ще са по-големи, отколкото гигантът очакваше първоначално. Най-напред беше засегнато производството на iPad и Mac, но фактът, че Apple произвежда сама чиповете за устройствата и наличността на огромни финансови запаси караше компанията да бъде предпазливо оптимистична за наличността на iPhone 13 в магазинната мрежа. По време на последната си среща с инвеститори обаче Тим Кук призна, че проблемите с недостига на компоненти са коствали на гиганта около 6 милиарда долара през миналото тримесечие.

Все пак добрата новина е, че по последни данни Apple изпревари Xiaomi, за да си върне първото място на глобалния пазар. Така с нормализирането на наличността на iPhone 13 може да очакваме този дял да расте още повече.

Снимка: Sahej Brar/Unsplash

Виж още: iPhone 14 ще запази грозния прорез, твърди нов слух