Тази година видяхме, че цифровите асистенти получиха сериозни подобрения в областта на изкуствения интелект. Google е най-изявената компания, като нейната платформа Gemini вече е готова да поеме ролята на Google Assistant. Междувременно на WWDC24 Apple показа какво ще може да прави генеративната версия на Siri, задвижвана от ИИ, по-късно тази година.

Засега основната платформа за дигитални асистенти, която остава извън този разговор, е Alexa на Amazon. Alexa не преживя добри няколко години. Amazon смята, че платформата е нерентабилна, защото недостатъчно хора я използват за това, за което Amazon иска да я използват, а именно за купуване на продукти в Amazon, естествено. Alexa също така няма предимството да бъде вградена в смартфона ви, тъй като единственият опит на Amazon да пусне телефон се оказа неуспешен. Всичко това доведе до свиване на екипа на Amazon и намаляване на вниманието към Alexa.

Но Alexa няма да остане по-назад в надпреварата за генеративен ИИ. Според нов доклад на Ройтерс Amazon работи усилено, за да предложи на масите Alexa, задвижвана от генеративен AI. С кодово име Banyan - препратка към вид разрастващи се дървета фикус - "новата" Alexa ще предлага две нива на обслужване, като долното ниво ще бъде безплатно, а горното ще струва на потребителите месечна такса.

Вътрешно Amazon нарича това подобрение Remarkable Alexa, въпреки че е малко вероятно това да бъде търговското му име. Твърди се, че достъпът до Remarkable Alexa може да струва между 5 и 10 долара всеки месец. Няма да има обвързване с членството в Prime, така че няма да получите достъп до премиум нивото само като плащате за Prime.

Според трима настоящи и бивши служители на Amazon, които са говорили анонимно с Reuters, компанията е дала на екипа на Alexa твърд краен срок до август 2024 г. за внедряването на проекта Banyan. Това би го поставило почти година след обявяването на Gemini на Google и месеци след обявяването на Siri на Apple. Въпреки това, ако Amazon действително успее да пусне новата Alexa през август, тя може да изпревари действителното пускане на Siri, което вероятно няма да бъде завършено преди началото на 2025 г.

Независимо от това висшите ръководители на Amazon наричат това "задължителна победа" за нерентабилната Alexa. Екипът се надява, че разговорният изкуствен интелект най-накрая ще доведе Alexa до печалба, като позволи на потребителите да разговарят с нея за продукти, преди да направят покупка. Хората, които говорят пред Ройтерс, обаче признават, че потребителите са свикнали да използват Alexa безплатно, така че плащането на месечна такса за нея - независимо колко полезна може да бъде тя - вероятно няма да проработи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Arm устройствата с Windows вече могат да подкарат над 1200 игри