Новинарската агенция Bloomberg изрази опасения относно зависимостта на Apple от Китай за това, което компанията нарича FATP: окончателно сглобяване, тест и пакетиране (FATP: final assembly, test, and pack).

Анализаторът Марк Гърман отбелязва, че именно Тим Кук е този, който е отговорен за решението да се използва Китай като център за сглобяване още в дните, когато той беше главен оперативен директор на компанията.

„Apple обича да казва, че нейната верига за доставки е глобална и че не е прекалено зависима от Китай. Реалността е, че Apple разчита изключително много на страната за производство и тази връзка причини главоболия на компанията, инвеститорите и потребителите по време на пандемията“, коментира той.

Това беше особено очевидно при конферентния разговор на компанията за финансовите ѝ резултати през второто тримесечие миналата седмица, когато Apple предупреди, че недостигът на доставки, предизвикан до голяма степен от карантината заради Covid-19 в Китай, ще намали продажбите с цели 8 милиарда долара. Това е все едно да загубите една четвърт от продажбите на iPad.

Гърман отбелязва, че Кук е архитектът на този базиран в Китай производствен модел.

„Истинското затруднение в производството е процесът на сглобяване, по-известен в Apple и производствената област като FATP. Това означава окончателно сглобяване, тестване и опаковане. По-голямата част от устройствата на Apple преминават през този процес в Китай. Ето защо вашият MacBook Pro, iPad или iPhone вероятно казва: „Сглобено в Китай“.

Това е модел, на който Кук е пионер, централизирайки сглобяването в страната, докато компонентите се доставят от цял ​​свят.

Докато прекъсването, свързано с COVID-19, може да е временен въпрос, Гърман преминава през цяла серия от проблеми, свързани с Китай, които компанията е срещала през годините, и предполага, че компанията трябва да похарчи част от огромния си излишък от пари за инвестиране в много програми за по-бърза диверсификация на производството.

„Може би тези милиарди биха били по-добре изразходвани за създаване на нова, много по-глобална верига за окончателно сглобяване – и дори по-силен тласък към автоматизирано производство“, завършва той.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеЦелият Android пазар не може да се конкурира с растежа на Apple за последното тримесечие

 

Тагове: